Posted by: BibleScienceGuy | May 6, 2020

Answers to Bible Mothers Quiz

(4 Minute Read. 5/6/2020)

After Eden Eve, mother of all living

From Eve to Elizabeth and from Maacah to Mary, the Bible is full of mothers who greatly influenced the course of history through their sons and daughters.

Last Wednesday I posted my
Bible Mothers Quiz
to commemorate Mother’s Day (May 10, 2020) when we show special honor to mothers for their love, work, and sacrifice in bearing and raising children.

How many Bible mothers did you remember?

Before you look at the answers below, if you haven’t taken the quiz yet, click Bible Mothers Quiz to take the quiz.

In June, look for my companion quiz,
Bible Fathers Quiz,
preceding Father’s Day.

Here are the original quiz questions followed by answers and explanations. Links to supporting Bible verses are included with each question/answer.

Questions & Answers for Bible Mothers Quiz

1. The very first mother in history was Eve, Adam’s wife. God fashioned Eve out of
A. Dust from the ground and breathed into her nostrils the breath of life.
B. A female chimpanzee.
C. One of Adam’s ribs.
D. An advanced hominid.

Answer: C. One of Adam’s ribs. (Genesis 2:21-22)
Click Adam’s Dream Girl for more about Eve’s creation from Adam’s rib.

2. Adam called his wife Woman because
A. She had a womb for children.
B. She would bring woe to man.
C. She was taken out of man.
D. When Adam saw her he said, “Whoa! Man!

Answer: C. She was taken out of man. (Genesis 2:23)
Click Who Was Mrs. Adam? for more on Eve.

3. Adam named his wife Eve because
A. She was created in the Evening at the end of the sixth day.
B. The name was short and sweet and easy to remember.
C. She was Even more than he had expected.
D. She was the mother of all the living.

Answer: D. She was the mother of all the living. (Genesis 3:20)

4. How old was Abraham’s wife Sarah when she bore her first child Isaac?
A. 30
B. 50
C. 70
D. 90

Answer: D. 90 (Genesis 17:17)

5. Who was the mother of these six sons: Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak, and Shuah?
A. Leah
B. Zillah
C. Keturah
D. Zipporah

Answer: C. Keturah (Genesis 25:1-2)
Abraham married Keturah, probably after Sarah’s death. She bore him these six sons.

6. Which Bible mother had twins who struggled and fought with each other within her womb?
A. Sarah – Ishmael & Isaac
B. Tamar – Perez & Zerah
C. Rebekah – Jacob & Esau
D. Salome – James & John

Answer: C. Rebekah – Jacob & Esau (Genesis 25:21-26)
In most English Bible versions, the Hebrew verb râtsats (רצץ) is translated “struggled together.” It literally means “to crush, get crushed, be crushed.” It conveys the idea of a violent abdominal upheaval as if the unborn Jacob and Esau were smashing against each other in the womb.

7. Who was the Egyptian mother of two tribes of Israel?
A. Asenath
B. Bilhah
C. Candace
D. Damaris

Answer: A. Asenath (Genesis 46:20)
Asenath was Joseph’s Egyptian wife and the mother of his sons Manasseh and Ephraim, the fathers of two tribes of Israel.
Click Population Growth – Israel in Egypt to read about Israel’s remarkable population expansion from the day of Asenath and Joseph to the time of Moses.

8. What woman with a scandalous past became the great-great-grandmother of King David and an ancestor of Jesus the Messiah?
A. Jezebel
B. Rahab
C. Tamar
D. Vashti

Answer: B. Rahab (Ruth 4:20-22; Matthew 1:4-6; Joshua 2)
Rahab bore Boaz to Salmon (possibly one of the two unnamed spies Joshua sent into Jericho who were hidden by Rahab the harlot). Ruth bore Obed to Boaz. Obed fathered Jesse, the father of David.
Regarding the ancestral lineage of Jesus, click Genealogies of Jesus for clarification of seeming conflicts between Matthew’s genealogy through King David’s son Solomon and Luke’s genealogy through David’s son Nathan. Solomon and Nathan were both sons of Bathsheba.

9. What woman wanted to change her name to “Bitter” after the deaths of her husband and two sons?
A. Dinah
B. Orpah
C. Hannah
D. Naomi

Answer: D. Naomi (Ruth 1:3-5; 19-21)
Naomi (meaning “pleasant one“) wanted to be called Mara which means bitter.
Do not call me Naomi; call me Mara, for the Almighty has dealt very bitterly with me.
Naomi experienced multiple grievous tragedies in her life. Click Job Gets a Dose of Apologetics for a discussion of dealing with heartache, suffering, or great loss in a believer’s life.

10. Who was the mother of Joab, King David’s General of the Army?
A. Abigail, David’s sister
B. Zeruiah, David’s sister
C. Abishag the Shunammite
D. Maacah, daughter of Talmai, king of Geshur

Answer: B. Zeruiah, David’s sister
(2 Samuel 17:25; 1 Chronicles 2:13-16; 1 Chronicles 11:6; 1 Chronicles 18:15)
Thus Joab was King David’s nephew. Another nephew of David and cousin of Joab was Amasa, the son of David’s sister Abigail. Amasa also served for a while as commander of David’s army before Joab murdered him. Joab’s brothers Abishai and Asahel were noted warriors for David as well.

11. Who was Daniel’s mother?
A. Abigail
B. Danielle
C. Miriam
D. Elizabeth

Answer: A. Abigail (1 Chronicles 3:1)
This was a tricky question because most readers will assume the question refers to Daniel the prophet whom Nebuchadnezzar brought to Babylon from Jerusalem. However, the mother of Daniel the prophet is not named in the Bible. But there is another Daniel in the Bible. He is the son of David by his wife Abigail, the widow of Nabal. She bore Daniel, David’s second son, while they were in Hebron.
This was a hard question, but I wanted to have a few hard ones in the quiz to challenge even quite knowledgeable Bible students.

12. How many sons did Bathsheba have with King David?
A. Exactly 1
B. Only 2
C. At most 3
D. At least 4

Answer: D. At least 4 (2 Samuel 11:3; 2 Samuel 12:9-19; 1 Chronicles 3:5)
Bathsheba was the daughter of Ammiel (aka Eliam), the widow of Uriah, and a wife of King David. She bore sons Shimea, Shobab, Nathan, and Solomon to David. This list probably does not include Bathsheba’s first son with David who was conceived in adultery while Bathsheba was still the wife of Uriah. That unnamed son died after seven days as punishment for David’s adultery with Bathsheba and for David’s sending Uriah to his death. Thus Bathsheba bore at least four and probably five sons to King David.

13. Who saw her son eat peculiar food, wear eccentric clothing, and be executed early in his career?
A. Mary
B. Elizabeth
C. Dorcas
D. Widow of Nain

Answer: B. Elizabeth (Luke 1:57-63; Matthew 3:4; 14:1-12; Mark 6:17-29)
John the Baptist, son of Zacharias and Elizabeth, wore a garment of camel’s hair with a leather belt. His food was locusts and wild honey. Herod Antipas, tetrarch of Galilee, beheaded John at the request of his step-daughter after she pleased him with a dance at a banquet.

14. What did Jesus say to his mother Mary at the wedding in Cana when she told Him the wine had run out?
A. “Woe unto them. For how shall many rejoice without strong drink?”
B. “Fear not. I will send Peter and John to procure more on our behalf.”
C. “Its lack is good indeed. For men have drunk freely enough until now.”
D. “Woman, what does that have to do with us? My hour has not yet come.”

Answer: D. “Woman, what does that have to do with us? My hour has not yet come.”
(John 2:1-11)
Click Who Got Married at Cana? for more on Jesus turning water to wine at Cana.

15. Whose mother-in-law did Jesus heal?
A. Mark
B. Nicodemus
C. Simon Peter
D. Zacchaeus

Answer: C. Simon Peter (Mark 1:30-31)

Permission to Use

In the past, some readers have asked permission to use my quizzes with Sunday School classes, Bible study groups, or other applications. I give permission for such use provided the source website is included. For this quiz, please credit the quiz to the Bible-Science Guy Blog at https://biblescienceguy.wordpress.com/2020/04/29/bible-mothers-quiz/.

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Questions to Ponder

1. Would you like to share a sentence of tribute to your mother?
2. How can you be supportive to someone who is not a mother, when Mother’s Day may be a difficult time?
3. Which quiz question was hardest for you? Which was easiest?

Share your thoughts on these questions in the comments below. It could encourage or help another reader.

For Christ and His Kingdom. Soli Deo Gloria. Alere Flammam Veritatis.

Read the prequel:
Bible Mothers Quiz

Read the sequels:
Bible Fathers Quiz
Answers to Bible Fathers Quiz

Bible-Science Guy logo

Subscribe – Don’t miss future blog posts!
Click the sidebar’s “SUBSCRIBE” button to follow the
Bible-Science Guy Blog. You’ll automatically receive
new posts free by email. Click SUBSCRIBE NOW!

Click Best of Bible-Science Guy for lists of the best Bible-Science Guy posts of each year.
Click Bible-Science Guy Table of Contents for a list of all blog posts starting in October 2007.

©William T. Pelletier, Ph.D.
“contending earnestly for the faith”
“destroying speculations against the knowledge of God”
“for the defense of the gospel”
(Jude 1:3; 2 Cor 10:5; Phil 1:16)
Wednesday April 29, 2020 A.D.

Honor your father and your mother, as the Lord your God has commanded you, that your days may be prolonged and that it may go well with you on the land which the Lord your God gives you. (Deuteronomy 5:16)

Disclaimer: BibleScienceGuy has no control over any advertising that may appear and receives no payment or consideration for it. Ads & “Related” links come from WordPress, not from BibleScienceGuy.


Responses

  1. Did you know that Noah was a mother too? Numbers 36:11-12. 😉

    Liked by 1 person

    • Good observation. Yes, one of Zelophehad’s five daughters of the tribe of Manasseh was named Noah. It’s likely she was a mother, but we don’t know for certain because the Bible does not say whether she had children.
      Thanks for reading and commenting.

      Liked by 1 person


What do you think? Leave a comment. Please pray for the worldwide impact of the Bible-Science Guy ministry!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: