Posted by: BibleScienceGuy | June 17, 2020

Answers to Bible Fathers Quiz

(5 Minute Read. 17Jun2020)

From Adam to Zacharias, the Bible is full of fathers who greatly influenced the course of history through their sons and daughters.

Last Wednesday I posted my
Bible Fathers Quiz
to commemorate Father’s Day (June 21, 2020) when we show special honor to fathers for their love, work, and sacrifice in raising children.

How many Bible Fathers did you remember?

Before you look at the answers below, if you haven’t taken the quiz yet, click Bible Fathers Quiz to take the quiz.

Here are the original quiz questions followed by answers and explanations. Links to supporting Bible verses are included with each question/answer.

Questions & Answers for Bible Fathers Quiz

1. The very first father in history was Adam. How long did he live?
A. 210 years
B. 910 years
C. 930 years
D. 950 years

Answer: C. 930 years (Genesis 5:5)
Click How Long Did Adam Live? to read more about Adam’s lifespan.

2. Based on the Genesis record, what is likely the minimum number of sons and daughters in Adam’s immediate family?
A. Two sons and two daughters.
B. Three sons and two daughters.
C. Three sons and three daughters.
D. Five sons and three daughters.

Answer: D. Five sons and three daughters. (Genesis 4:1-2; 4:9-17; 5:3-4)
Sons – Cain, Abel, Seth, at least two sons born after Seth.
Daughters – Cain’s wife, at least two daughters born after Seth.
Immediately after murdering Abel, Cain was sent away by God to wander the earth. Since Cain was Adam’s oldest child, the wife he took with him was likely a sister born and raised before Abel was killed.
Seth certainly had a wife, but she may not have been a sister. Since Seth was born after Cain’s murder of Abel when Adam was 130, Seth’s wife could have been a niece.
Adam and Eve likely had far more children than these eight. The fact that Cain was in fear for his life after killing Abel (Genesis 4:13-15) indicates that there were already many other children and descendants of Adam and Eve alive who might seek vengeance for Abel on Cain — especially Abel’s siblings and/or children.
Flavius Josephus was a Jewish historian of the first century A.D. A textual note in his Antiquities of the Jews cites an old tradition that Adam had 33 sons and 23 daughters.
One of the judges of Israel some 2,000 years after Adam’s death was Gideon (aka Jerubbaal), son of Joash. Gideon had at least 72 sons by his wives and concubines (Judges 7:1; 8:29-32; 9:4-5, 16-19). King Ahab of Israel had 70 sons some 2500 years after Adam (2 Kings 10:1). Assuming Gideon and Ahab had about as many daughters as sons, this means each had close to 150 children in a normal lifespan thousands of years after Adam. Thus it is very possible that Adam sired hundreds of children during his lifetime at the dawn of creation when humanity was in its prime.
Click How Many Children Did Adam Have? to read more on Adam’s children.

3. Adam is the father of the human race. Who is another man who is the father of all humans alive today?
A. Seth
B. Methuselah
C. Noah
D. All of the above.

Answer: D. All of the above. (Genesis 9:18-19)
Noah’s three sons and their wives repopulated the earth after Noah’s Flood. Thus Noah and his nine forebears listed in Genesis 5, of which Seth and Methuselah are two, are all fathers of today’s humans. Click Population Growth – Could Noah Fill the Earth? to read about population growth since Noah’s Flood.

4. How many sons did Abraham have by how many women?
A. 1 son by 1 woman
B. 2 sons by 2 women
C. 5 sons by 3 women
D. 8 sons by 3 women

Answer: D. 8 sons by 3 women (Genesis 16:15-16; 21:1-5; 25:1-2)
Abraham sired Ishmael by Hagar, Sarah’s Egyptian maid. By his wife Sarah he had Isaac. He had six sons by his second wife Keturah – Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak, and Shuah.
God had promised Abraham that he would be the father of many nations. In fact, He changed his name from Abram (exalted father) to Abraham (father of many) to emphasize this. (Genesis 17:5-6)
Abraham fathered 12 nations through the 12 sons of Ishmael (Genesis 25:12-18).
Abraham fathered the Israelites through his grandson Jacob and the Edomites through his grandson Esau. Both Jacob and Esau were sons of Abraham’s son Isaac.
Abraham’s six sons by Keturah gave rise to Arab nations south and east of Israel (Genesis 25:1-6).
Thus through Abraham’s eight sons he became “the father of many nations” as God had promised. (Genesis 17:5-6)

5. Which of Jacob’s 12 sons fathered the tribe that produced Jesus the Messiah?
A. Reuben, Jacob’s firstborn
B. Levi, father of the priestly tribe
C. Judah, who served as a hostage in Egypt
D. Joseph, savior of Israel in Egypt

Answer: C. Judah, who served as a hostage in Egypt
(Luke 1:27; Luke 3:23-34; Matthew 1:1-16)
Joseph, the adoptive father of Jesus, was a descendant of King David of the tribe of Judah according to the genealogies in both Matthew 1 and Luke 3. Jesus inherited His kingly right to rule through His legal father Joseph.
The Bible does not explicitly state the tribe of His mother Mary. Many people think that Luke’s genealogy of Jesus through Joseph son of Eli (Heli in KJV) is really that of Jesus through Mary the daughter of Eli who was the father-in-law of Joseph. But this is wrong. Read Genealogies of Jesus for the explanation.
Mary’s tribe was probably the priestly tribe of Levi. This is because Mary was a relative of Elizabeth (Luke 1:26-27; 35-36). Elizabeth, wife of Zacharias the priest and mother of John the Baptist, was a daughter of Aaron of the tribe of Levi (Luke 1:5).
We know that inter-tribe marriages (like Joseph of Judah with Mary of Levi) did occur. For example, Aaron of the tribe of Levi married Elisheba of the tribe of Judah. Elisheba was the daughter of Amminadab, sister of Nahshon, and aunt to Salmon the husband of Rahab. Under Moses, Nahshon was the military leader of the tribe of Judah, the largest of the 12 tribal armies. (Numbers 1:7; Exodus 6:23) Thus all the priests of Israel (descendants of Aaron) were descendants of both Levi (through Aaron) and Judah (through Aaron’s wife Elisheba).
Thus Jesus was a legal descendant of Judah through his adoptive father Joseph and a physical descendant of Judah and Levi (and Aaron) through His mother Mary.
(So you get half-credit for answering “B. Levi, father of the priestly tribe.”)
In this way Jesus could legitimately serve as both priest and king.
Click Genealogies of Jesus for more on Jesus’ genealogy.

6. What father told his barren wife, “Am I not better to you than ten sons?”
A. Abraham to Sarah
B. Jacob to Rachel
C. Elkanah to Hannah
D. Zechariah to Elizabeth

Answer: C. Elkanah to Hannah (1 Samuel 1:8)
Elkanah was the husband of two wives, Hannah and Penninah, and he was the father of Samuel the prophet. Elkanah said these words to Hannah while she was barren before Yahweh granted her request for a child. After bearing Samuel, Hannah bore three more sons and two daughters (1 Samuel 2:21).

7. What father had sons who were so wicked that the Bible says, “The Lord desired to put them to death.”?
A. Lamech
B. Nimrod
C. Eli
D. Manasseh

Answer: C. Eli (1 Samuel 2:22-25)
Eli’s sons Hophni and Phinehas had defiled their priestly office with greed and immorality. Eli’s weak words failed to restrain their wickedness (1 Samuel 3:13). God used war with the Philistines to execute His judgment on Hophni and Phinehas (1 Samuel 4:1-18).

8. In God’s Word, what actions of God toward us are explicitly likened to what a father does for his son?
A. Feeds him, clothes him, directs him.
B. Carries him, has compassion on him, disciplines him.
C. Guides him, protects him, supports him.
D. Instructs him, challenges him, encourages him.

Answer: B. Carries him, has compassion on him, disciplines him.
(Deuteronomy 1:31; Psalm 103:13; Hebrews 12:7; Proverbs 3:12; Deuteronomy 8:5)
This may have been a hard question for some. The key to the question was the phrase “explicitly likened.” While God and fathers perform all the actions listed, only Answer B contains only actions of God that are explicitly likened to those that fathers also do.

The Best Father’s Day Gift
Lots of Firewood

9. What king of Israel had 70 sons who were all beheaded together?
A. Jeroboam
B. Ahab
C. Hezekiah
D. Manasseh

Answer: B. Ahab
(2 Kings 10:1-11; 10:17)
Jehu executed judgment on the house of Ahab for his sins as prophesied by Elijah.

10. Who called out, “My father, My father!” even though the man was not his father?
A. Esau
B. Elijah
C. Joash
D. Hezekiah

Answer: C. Joash (2 Kings 13:14)
When Elisha was dying, King Joash of Israel, the son of King Jehoahaz and grandson of King Jehu, said to Elisha, “My father, my father, the chariots of Israel and its horsemen!” It was reminiscent of what Elisha himself had called out to Elijah as the latter was taken up to heaven in a chariot of fire (2 Kings 2:11-12). Click Elijah Does Apologetics to read about Elijah’s great triumph.

11. What father was punished with leprosy?
A. Uzziah
B. Jotham
C. Ahaz
D. Nebuchadnezzar

Answer: A. Uzziah (2 Chronicles 26:16-23)
Uzziah, King of Judah and father of Jotham, was struck by God with leprosy for pridefully entering the temple to burn incense, a function reserved to priests. Jotham served as co-regent with his leprous father for the remainder of Uzziah’s life.

12. What father was struck mute for unbelief throughout his wife’s pregnancy?
A. Isaac
B. Zacharias
C. Jeroboam
D. Hosea

Answer: B. Zacharias (Luke 1:13-22; 57-64)
Zacharias was the husband of Elizabeth and the father of John the Baptist. The angel Gabriel, who stands in the presence of God, struck Zacharias mute for his failure to believe Gabriel’s message from God that Zacharias and his barren wife, both aged, would have a son. His muteness was removed when he confirmed naming his son John.

13. What Biblical father is listed in two different genealogies with two different fathers?
A. Abraham
B. Isaiah
C. Zachariah
D. Joseph

Answer: D. Joseph
(Matthew 1:16; Luke 3:23)
Matthew’s and Luke’s genealogies listing the ancestors of Jesus’ adoptive father Joseph are not the same! They are very different from King David to Joseph. Matthew traces Jesus’ line of descent through King David’s son Solomon, whereas Luke traces it through David’s son Nathan. Both Solomon and Nathan were sons of Bathsheba. Matthew says Joseph’s father was Jacob. Luke says Joseph was the son of Eli (Heli in KJV). How can Mary’s husband Joseph have two distinct fathers, Jacob and Eli? Is this an error in the Bible? Click Genealogies of Jesus for the explanation.

14. What synagogue official and distraught father said, “My little daughter is at the point of death”?
A. Nicodemus
B. Jairus
C. Agrippa
D. Joseph of Arimathea

Answer: B. Jairus (Mark 5:22-24; 35-43; Luke 8:40-42; 49-56)
Jairus implored Jesus to come heal his only daughter, about twelve years of age. She died while Jesus was on the way to Jairus’ house, but Jesus raised her from the dead.

15. Whose father did the Apostle Paul heal of a fever and dysentery?
A. Timothy
B. Silas
C. Titus
D. Publius

Answer: D. Publius (Acts 28:1-9)
On the way to Rome, Paul was shipwrecked on the island of Malta. The chief man of the island was Publius who welcomed and cared for Paul for three days. Paul healed Publius’ father and all those who were ill on the island.

Permission to Use

In the past, some readers have asked permission to use my quizzes with Sunday Schools, Bible study groups, or other applications. I give permission for such use provided the source website is included. For this quiz, please credit the quiz to the Bible-Science Guy Blog at https://biblescienceguy.wordpress.com/2020/06/10/bible-fathers-quiz/.

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Question Mark Cufflinks

Questions to Ponder

1. Would you like to share a sentence of tribute to your father?
2. How can you be supportive to someone who is not a father, when Father’s Day may be a difficult time?
3. How many quiz questions did you get right? Which was hardest for you? Which was easiest?

Share your thoughts on these questions in the comments below. It could encourage or help another reader.

For Christ and His Kingdom. Soli Deo Gloria. Alere Flammam Veritatis.

Read the prequels:
Bible Mothers Quiz
Answers to Bible Mothers Quiz
Bible Fathers Quiz

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Bible-Science Guy logo

Subscribe – Don’t miss future blog posts!
Click the sidebar’s “SUBSCRIBE” button to follow the
Bible-Science Guy Blog. You’ll automatically receive
new posts free by email. Click SUBSCRIBE NOW!

Click Best of Bible-Science Guy for lists of the best Bible-Science Guy posts of each year.
Click Bible-Science Guy Table of Contents for a list of all blog posts starting in October 2007.

©William T. Pelletier, Ph.D.
“contending earnestly for the faith”
“destroying speculations against the knowledge of God”
“for the defense of the gospel”
(Jude 1:3; 2 Cor 10:5; Phil 1:16)
Wednesday June 17, 2020 A.D.

Honor your father and your mother, as the Lord your God has commanded you, that your days may be prolonged and that it may go well with you on the land which the Lord your God gives you. (Deuteronomy 5:16)

Disclaimer: BibleScienceGuy has no control over any advertising that may appear and receives no payment or consideration for it. Ads & “Related” links come from WordPress, not from BibleScienceGuy.


What do you think? Leave a comment. Please pray for the worldwide impact of the Bible-Science Guy ministry!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: