Posted by: BibleScienceGuy | September 2, 2020

Answers to Labor in the Bible Quiz

(4 Minute Read. 2Sep2020)

Labor Day is a day when we honor and celebrate work and laborers. It is the first Monday in September and falls on September 7, 2020 this year.

Labor Day is a day to give special thanks to God for the jobs He gives us to provide for our needs and families. It is a day to commemorate the various fields of labor and work that Yahweh gives people to support their families and society.

Last Wednesday I posted my
Labor in the Bible Quiz
to commemorate Labor Day. Before you look at the answers below, if you haven’t taken the quiz yet, click Labor in the Bible Quiz to take the quiz.

Here are the original quiz questions followed by answers and explanations. Links to supporting Bible verses are included with each question/answer.

Questions & Answers for Labor in the Bible Quiz

1. In which Bible passage are people literally commanded to work?
A. Ten Commandments
B. Sermon on the Mount
C. Olivet Discourse
D. The Great Commission

Answer: A. Ten Commandments (Exodus 20:8-11)
The Fourth Commandment is usually thought of as the Sabbath Commandment where man is commanded to rest from work on the seventh day. But it first commands man to work for six days preceding resting on the seventh day: Six days you shall labor and do all your work.

2. Why are believers commanded to “be steadfast, immovable, always abounding in the work of the Lord” in the Bible?
A. Because people need to be saved.
B. Because heaven’s rewards are based on earth’s works.
C. Because laziness is a sin.
D. Because your toil is not in vain in the Lord.

Answer: D. Because your toil is not in vain in the Lord. (1 Corinthians 15:58)

3. What is the world’s oldest profession?
A. Musician
B. Gardener/Farmer/Shepherd
C. Blacksmith
D. Shipbuilder

Answer: B. Gardener/Farmer/Shepherd (Genesis 2:15; 4:3-4)
Work began with Adam on Creation Day Six when Yahweh assigned him to be the gardener for the Garden of Eden, even before creating Eve to help him. This was Adam’s first job in his 930-year lifespan, which surely included many other jobs as he and Eve began the human race.
Adam’s son Cain was a farmer, and his son Abel was a shepherd. Adam’s seventh-generation descendant through Cain was Jubal, history’s first recorded musician. History’s first recorded shipbuilder was Noah, a ninth-generation descendant from Adam through Seth.
Some people think Tailor is the oldest profession because Adam and Eve sewed fig leaves together and made themselves loin coverings after they had sinned by eating the forbidden fruit (Genesis 3:6-7). Subsequently the Lord God made garments of skin for Adam and his wife, and clothed them (Genesis 3:21). But Adam’s appointment as gardener preceded these tailoring activities.

4. Who was the first blacksmith?
A. Obed-edom
B. Ish-bosheth
C. Tubal-cain
D. Ebed-melech

Answer: C. Tubal-cain (Genesis 4:22)
Tubal-cain, son of Lamech and Zillah, was a seventh-generation descendant of Adam through Cain. He was a forger of all implements of bronze and iron.
Who are the other guys with the funny names?
Obed-edom’s house was where King David temporarily lodged the Ark of God (2 Samuel 6:1-15).
Ish-bosheth reigned as king of Israel for two years following Saul (2 Samuel 2:8-10; 4:1-12).
Ebed-melech was an Ethiopian eunuch who rescued Jeremiah the prophet from a cistern (Jeremiah 38:7-13; 39:15-18).

5. For a work of God, what blind man said to a boy, “Let me feel the pillars on which the house rests, that I may lean against them”?
A. Bartimaeus
B. Samson
C. Job
D. Ezekiel

Answer: B. Samson (Judges 16:25-30)

6. Whose great work of his life was building a wall?
A. David
B. Solomon
C. Hezekiah
D. Nehemiah

Answer: D. Nehemiah (Nehemiah 1:3; 2:17-20; 4:6-9; 4:15-21; 6:1-3; 6:15-16)

7. What creature is held up in the Bible as an industrious example to emulate?
A. Grasshopper
B. Honeybee
C. Ant
D. Ox

Answer: C. Ant (Proverbs 6:6-11)

8. What job did Jesus’ adoptive father Joseph perform in order to support his family?
A. Shepherd
B. Carpenter
C. Fisherman
D. Farmer

Answer: B. Carpenter (Matthew 13:55)

9. What was Jesus’ work before He began His preaching ministry?
A. Rabbi
B. Carpenter
C. Fisherman
D. Shepherd

Answer: B. Carpenter (Mark 6:1-3)

10. Who indignantly said, “There are six days in which work should be done; so come during them and get healed, and not on the Sabbath day.”?
A. Jairus
B. Caiaphas
C. Nicodemus
D. A synagogue official

Answer: D. A synagogue official (Luke 13:10-17)
Jesus clarified — and demonstrated — that acts of mercy and rescue are appropriate on the Sabbath day of rest.

11. What did Jesus specifically label as “the work of God”?
A. Feeding the hungry
B. Believing in Jesus
C. Visiting the sick
D. Reading the Bible and praying

Answer: B. Believing in Jesus (John 6:28-29)
Jesus answered and said to them, “This is the work of God, that you believe in Him whom He has sent.”

12. What was Paul’s trade?
A. Sailor
B. Fisherman
C. Tentmaker
D. Carpenter

Answer: C. Tentmaker (Acts 18:1-3)

13. In what city did Paul say that he did not eat anyone’s bread without paying for it, but with labor and hardship he kept working night and day so that he would not be a burden to anyone?
A. Ephesus
B. Colossae
C. Philippi
D. Thessalonica

Answer: D. Thessalonica (2 Thessalonians 3:7-9)

14. Who gave the command, “If anyone is not willing to work, then he is not to eat”?
A. Pharaoh
B. Moses
C. Peter
D. Paul

Answer: D. Paul (2 Thessalonians 3:10-12)
This principle has clear implications for welfare programs, but it’s usually ignored. Hunger is a strong incentive that can be used to stimulate productive labor.
A worker’s appetite works for him, for his hunger urges him on. (Proverbs 16:26)
Laziness casts into a deep sleep, and an idle man will suffer hunger. (Proverbs 19:15)

15. What does the Bible say as to how you are supposed to do your work?
A. Enthusiastically for your boss
B. Heartily as for the Lord rather than for men
C. Commensurate with your pay
D. Well enough to keep your job

Answer: B. Heartily as for the Lord rather than for men (Colossians 3:22-24)

Permission to Use

In the past, some readers have asked permission to use my quizzes with Sunday Schools, Bible study groups, or other applications. I give permission for such use provided the source website is included. For this quiz, please credit the quiz to the Bible-Science Guy Blog at Labor in the Bible Quiz

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Question Mark Cufflinks

Questions to Ponder

1. How can you be supportive of someone who is physically unable to work, when Labor Day may be a difficult time?
2. How many quiz questions did you get right? Which was hardest for you? Which was easiest?

Share your thoughts on these questions in the comments below. It could encourage or help another reader.

For Christ and His Kingdom. Soli Deo Gloria. Alere Flammam Veritatis.

Read the prequel:
Labor in the Bible Quiz

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Bible-Science Guy logo

Subscribe – Don’t miss future blog posts!
Click the sidebar’s “SUBSCRIBE” button to follow the
Bible-Science Guy Blog. You’ll automatically receive
new posts free by email. Click SUBSCRIBE NOW!

Click Best of Bible-Science Guy for lists of the best Bible-Science Guy posts of each year.
Click Bible-Science Guy Table of Contents for a list of all blog posts starting in October 2007.

©William T. Pelletier, Ph.D.
“contending earnestly for the faith”
“destroying speculations against the knowledge of God”
“for the defense of the gospel”
(Jude 1:3; 2 Cor 10:5; Phil 1:16)
Wednesday September 2, 2020 A.D.

Remember the sabbath day, to keep it holy. Six days you shall labor and do all your work, but the seventh day is a sabbath of the Lord your God; in it you shall not do any work, you or your son or your daughter, your male or your female servant or your cattle or your sojourner who stays with you. For in six days the Lord made the heavens and the earth, the sea and all that is in them, and rested on the seventh day; therefore the Lord blessed the sabbath day and made it holy. (Exodus 20:8-11)

Disclaimer: BibleScienceGuy has no control over any advertising that may appear and receives no payment or consideration for it. Ads & “Related” links come from WordPress, not from BibleScienceGuy.


Responses

  1. Dear Bible Science– I have been finding petrified heads of animals out on my ranch–not skeletons. I also found 2 human skulls alongside these animal heads. I posted them (one was a dinosaur head–small) on the internet but I was accused of posting fakes (which I am not–wouldn’t even know how)–so I don’t post them in the internet anymore. I only go looking in winter–in January because I am afraid of snakes.

    Always, truly, Janet Trust Jesus, Read the Bible, Do what He says.. Matthew 7:24

    Liked by 1 person


What do you think? Leave a comment. Please pray for the worldwide impact of the Bible-Science Guy ministry!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: