Posted by: BibleScienceGuy | May 26, 2021

2021 Bible Battles Quiz Answers

(5 Minute Read. 10Feb2021)

Tomb of the Unknown Soldier
at Arlington National Cemetery

Memorial Day is a day in which we remember and honor people who have died while serving in the United States armed forces. This year it is May 31, 2021.

Last week’s 2021 Bible Battles Quiz consisted of 12 questions about war, battles, and fights in the Bible in honor of Memorial Day.

If you haven’t taken the quiz yet, click 2021 Bible Battles Quiz to take the quiz before you look at the answers below.

Here are the 12 original quiz questions followed by answers and explanations. Links to supporting Bible verses are included with each answer.

Questions & Answers for 2021 Bible Battles Quiz

1. Who was involved in the first recorded fight in the Bible?
A. Adam and Eve
B. Cain and Abel
C. Lamech, a man, and a boy
D. Nimrod and Cush

Answer: B. Cain and Abel (Genesis 4:1-16)
Cain killed Abel, apparently as a result of resentment over Cain’s unacceptable sacrifice.

2. Chedorlaomer, king of Elam, and three allied kings attacked Sodom. They captured Abraham’s nephew Lot, plundering all his possessions. Abraham chased after the four kings with 318 men of his household. What strategy did Abraham use to defeat the four kings and rescue Lot?
A. He sent spies into the enemy camp to see where to attack.
B. His men were skilled archers who delivered death from a distance.
C. He divided his men and launched a surprise night attack from several directions.
D. He directed an early morning charge through the enemy camp on camels and horses.

Answer: C. Surprise night attack (Genesis 14:1-16)
Abraham and his men pursued the four kings north of Damascus, defeated them, and rescued Lot and all his possessions.

3. Israel’s first battle upon entering Canaan was against the walled city of Jericho. How did Joshua and the Israelites defeat Jericho?
A. Rahab the harlot let two spies into the city by night through her house on the wall, and the spies opened the city gates to Joshua’s army.
B. Israel diverted the Jordan River that flowed under the city walls and entered the city via the river bed.
C. Joshua’s archers launched flaming arrows that set Jericho on fire.
D. Israel marched around and around Jericho for seven days. On the last circuit, they blew trumpets and shouted and the walls fell down.

Answer: D. Marched, blew trumpets, and shouted and the walls fell down.
(Joshua 6:1-25)
Joshua said to the people, “Shout! For the Lord has given you the city.” The priests blew trumpets, the people shouted with a great shout, and the walls surrounding Jericho fell down flat. The people went up into the city, every man straight ahead, and they took the city. Except for Rahab and her household, Israel utterly destroyed everything in the city, both man and woman, young and old, and ox and sheep and donkey, with the edge of the sword.

4. What left-handed assassin took out an obese enemy king by completely burying a cubit-long sword in his stomach?
A. Eglon
B. Ehud
C. Othniel
D. Shamgar

Answer: B. Ehud (Judges 3:12-30)
Eglon, king of Moab, oppressed Israel for 18 years before the Lord raised up a deliverer in the left-handed Ehud. He bound a two-edged, cubit-long sword on his right thigh as he carried Israel’s tribute to Eglon. After presenting the tribute, Ehud said to Eglon, “I have a message from God for you.” He drew the sword from his right thigh and thrust it into Eglon’s belly. Eglon was a very fat man, and Ehud buried the entire sword, handle and blade, in Eglon’s stomach, and the fat closed over the sword. Ehud left the room and locked the doors behind him. Ehud escaped while Eglon’s servants hesitated over entering the locked room. Ehud then rallied Israel to fight against Moab. Israel killed 10,000 Moabites and had peace for eighty years.

5. Who drove a tent stake through an enemy general’s head?
A. Jabin
B. Joel
C. Jael
D. Jehu

Answer: C. Jael (Judges 4:1-3; 12-21)
Jabin, king of Canaan, had oppressed Israel severely for 20 years. Barak led Israel’s army of 10,000 men against Jabin’s army, commanded by Sisera. The Lord routed Sisera and all his army with his 900 chariots with the edge of the sword before Barak. Sisera left his chariot and fled on foot. Jael, the wife of Heber the Kenite, invited the fleeing Sisera to rest in her tent. She gave him milk to drink and covered him with a rug. As Sisera slept, Jael took a tent stake and a hammer and drove the stake into his temple. It went all the way through his head into the ground, and he died.

Donkey Jawbone

6. Who used the jawbone of a donkey to single-handedly kill 1,000 Philistines?
A. Saul
B. Samson
C. Joab
D. David

Answer: B. Samson (Judges 15:9-16)
Some people find this account difficult to believe. But Shamgar, a previous judge of Israel who followed Ehud, had performed a similar feat. He killed 600 Philistines with an oxgoad (Judges 3:31).

Three thousand men of Judah had bound Samson with two new ropes to deliver him to the Philistines as demanded. But the Spirit of the Lord came upon him mightily and the ropes fell from his hands.

The jawbone Samson grabbed was either from a domestic donkey or possibly from the much larger onager, also known as the Asiatic Wild Ass. Onagers weigh 440-640 lbs and look like a large donkey.

Equine jawbones are extremely thick and strong with a natural handhold between the front teeth and the molars. With his God-given superhuman strength, Samson undoubtedly used the jawbone as a club to kill 1,000 Philistines.

7. Who killed a man caught by his head and hanging in an oak tree?
A. Abner
B. Joab
C. Amasa
D. Abishai

Answer: B. Joab (2 Samuel 18:1-17)
King David’s son Absalom led a rebel army against David. David gave clear orders to the three veteran commanders of his army, Joab, Abishai, and Ittai, to not harm his son Absalom. Absalom was known throughout Israel for his handsome appearance and hair. He cut his hair yearly, and its weight was 200 shekels or nearly five pounds (2 Samuel 14:25-26). In the battle, Absalom’s mule went under the thick branches of a great oak, and his head caught fast in the oak, and he was suspended between heaven and earth, while the mule that was under him went on. Possibly his long hair caught in the tree branches or maybe his head was caught in a fork in the tree. Joab took three spears in his hand and thrust them through the heart of Absalom while he was yet alive in the midst of the oak.

8. Which king of Israel persuaded an allied king of Judah to enter battle wearing his own kingly robes while the king of Israel disguised himself?
A. Jeroboam
B. Omri
C. Ahab
D. Jehoram

Answer: C. Ahab (1 Kings 22:29-40)
King Jehoshaphat of Judah and King Ahab of Israel were allied through marriage. Jehoshaphat’s son and successor Jehoram had married Ahab’s daughter Athaliah. Ahab sought Jehoshaphat’s military aid in a battle to retake Ramoth-Gilead from the king of Aram (Syria) about 850 BC. The prophet Micaiah had prophesied that Israel would lose the battle and that King Ahab would die in the battle. In an attempt to foil the prophecy, Ahab sent King Jehoshaphat into battle as a king arrayed in kingly robes, while Ahab disguised himself so that he would not be recognized as the king. Despite this stratagem, in the battle a man drew his bow at random and struck the king of Israel in a joint of the armor and he died. The sovereign will of Yahweh cannot be contravened. He orders even “random” events to accomplish His purposes.

Today’s Bible Battle is the
Creation vs. Evolution battle.
The battle is not over evidence
but over the interpretation of evidence.

9. Dogs consumed the blood of which king and queen upon their violent deaths?
A. Jehoram and Athaliah
B. Rehoboam and Maacah
C. Jeroboam and Ano
D. Ahab and Jezebel

Answer: D. Ahab and Jezebel
(1 Kings 22:37-40; 2 Kings 9:30-37)
The prophet Elijah had prophesied that dogs would lick up King Ahab’s blood and would eat his wife Queen Jezebel (1 Kings 21:17-24). After Ahab died in battle at Ramoth-Gilead, his blood was washed out of his chariot and dogs licked it up (1 Kings 22:37-40). Some years later, King Jehu of Israel ordered Jezebel’s attendants to throw her out of an upper window. She was trampled by horses and eaten by dogs (2 Kings 9:30-37).

10. The Syrians came by night and surrounded Elisha’s city of Dothan with horses and chariots and a great army.
Elisha’s servant said, “Alas, my master! What shall we do?
Elisha replied, “Do not fear, for those who are with us are more than those who are with them.
When the Lord opened the servant’s eyes, what did he see?

A. An army of angels with flaming swords.
B. The mountain was full of horses and chariots of fire all around Elisha.
C. The army of Israel approaching from the other side of the mountain.
D. The Syrian army was gradually slipping away.

Answer: B. Horses and chariots of fire all around Elisha (2 Kings 6:9-23)
Presumably there were angels on the horses and in the chariots. Elisha’s words, “Do not fear, for those who are with us are more than those who are with them” should be a continual encouragement to every Christian at all times. Although mostly unseen, angels are ministering spirits, sent out to render service for believers (Hebrews 1:14).

11. Sennacherib, king of Assyria, conquered the fortified cities of Judah about 701 BC in the 14th year of King Hezekiah’s reign. When Sennacherib besieged Jerusalem, what did King Hezekiah do?
A. He sent his army out of the city at night to attack the sleeping Assyrians.
B. He sent envoys to Egypt to request military assistance against Assyria.
C. Hezekiah paid off Sennacherib with silver and gold from the temple, and Sennacherib withdrew his army.
D. Hezekiah and Isaiah the prophet prayed to the Lord for help. In one night, the angel of the Lord killed 185,000 Assyrians encamped around Jerusalem, and Sennacherib returned to Nineveh.

Assyrian Siege Ramp
Built at Lachish 701 BC

Answer: D. (2 Kings 18:13-19:37)
To the southwest of Jerusalem, Lachish was the last of the fortified cities of Judah that Sennacherib conquered. The siege ramp the Assyrian army built to surmount the walls of Lachish is still extant in Israel’s Tel Lachish National Park. The siege ramp is a continual visual reminder of the historical nature of the Biblical report of Assyria’s conquest of Lachish.

While at Lachish, Sennacherib sent envoys to Hezekiah demanding Jerusalem’s surrender, and he sent an army to besiege it. Hezekiah tried to buy off Sennacherib with silver and gold from the temple, but Hezekiah’s payment did not appease him. Sennacherib continued to besiege Jerusalem until the angel of the Lord destroyed his 185,000-man army overnight. After Sennacherib’s return to Nineveh, two of his sons assassinated him and fled to Ararat. His son Esarhaddon reigned in his place.

12. Who cut off the right ear of the high priest’s servant Malchus with a sword while defending Jesus against arrest on the Mount of Olives?
A. Peter
B. James
C. John
D. Simon the Zealot

Answer: A. Peter (John 18:1-10; Luke 22:47-51; Mark 14:43-47)
Jesus immediately healed Malchus’ severed ear — right in front of the chief priests, Pharisees, scribes, elders, officers, and soldiers. Despite this impressive miracle of reconnecting Malchus’ ear, He was still arrested and crucified. This was Jesus’ last recorded miracle prior to His crucifixion.

Blessings to you and your family on Memorial Day!

Permission to Use

In the past, some readers have asked permission to use my quizzes with Sunday Schools, Bible study groups, or other applications. I give permission for such use provided the source website is included. For this quiz, please credit the quiz to the Bible-Science Guy Blog at 2021 Bible Battles Quiz, https://biblescienceguy.wordpress.com/2021/05/19/2021-bible-battles-quiz.

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Questions to Ponder

1. How many quiz questions did you get right? Which question did you find hardest? Which was the most interesting?
2. What battle are you facing? Remember Elisha‘s assurance: “Do not fear, for those who are with us are more than those who are with them.” (2 Kings 6:16)

Share your thoughts on these questions in the comments below. It could encourage or help another reader.

For Christ and His Kingdom. Soli Deo Gloria. Alere Flammam Veritatis.

Read the prequel:
2021 Bible Battles Quiz

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Bible-Science Guy logo

Subscribe – Don’t miss future blog posts!
Click the sidebar’s “SUBSCRIBE” button to follow the
Bible-Science Guy Blog. You’ll automatically receive
new posts free by email. Click SUBSCRIBE NOW!

Click Best of Bible-Science Guy for lists of the best Bible-Science Guy posts of each year.
Click Bible-Science Guy Table of Contents for a list of all blog posts starting in October 2007.

©William T. Pelletier, Ph.D.
“contending earnestly for the faith”
“destroying speculations against the knowledge of God”
“for the defense of the gospel”
(Jude 1:3; 2 Cor 10:5; Phil 1:16)
Wednesday May 26, 2021 A.D.

What is the source of quarrels and conflicts among you? Is not the source your pleasures that wage war in your members? You lust and do not have; so you commit murder. You are envious and cannot obtain; so you fight and quarrel. You do not have because you do not ask. You ask and do not receive, because you ask with wrong motives, so that you may spend it on your pleasures. You adulteresses, do you not know that friendship with the world is hostility toward God? Therefore whoever wishes to be a friend of the world makes himself an enemy of God. (James 4:1-4)

Disclaimer: BibleScienceGuy has no control over any advertising that may appear and receives no payment or consideration for it. Ads & “Related” links come from WordPress, not from BibleScienceGuy.


What do you think? Leave a comment. Please pray for the worldwide impact of the Bible-Science Guy ministry!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: