Posted by: BibleScienceGuy | November 24, 2021

2021 Thanksgiving Quiz Answers

(4 Minute Read. 24Nov2021)

Thanksgiving is an annual holiday dedicated to expressing thanks and praise to God for His blessings throughout the year.

Even after the trials of this past year, all of us have much for which to be thankful. Forgiveness of sin, eternal life, family, friends, health, jobs, food, shelter, and trials are some of His continued blessings for which we should be thankful.
Know that the Lord Himself is God;
It is He who has made us, and not we ourselves;
We are His people and the sheep of His pasture.
Enter His gates with thanksgiving
And His courts with praise.
Give thanks to Him, bless His name.
For the Lord is good;
His lovingkindness is everlasting
And His faithfulness to all generations.
(Psalm 100:3-5)

Last Wednesday I posted my
2021 Thanksgiving Quiz
to commemorate Thanksgiving Day. Before you look at the answers below, if you haven’t taken the quiz yet, click Thanksgiving Quiz to take the quiz.

Here are the 12 original quiz questions followed by answers and explanations. Links to supporting Bible verses are included with the answers.

Questions & Answers for 2021 Thanksgiving Quiz

1. What is the proper name of the holiday on the fourth Thursday of November?
A. Turkey Day
B. Friendsgiving
C. Thanksgiving
D. Black Friday Eve

Answer: C. Thanksgiving
It is now common to refer to Thanksgiving as Turkey Day or Friendsgiving and to emphasize eating and drinking and socializing or shopping instead of giving thanks to the Ruler of the universe. Referring to the holiday as “Turkey Day” or “Friendsgiving” deliberately avoids the meaning and reason for the day and deflects credit away from the Great Creator. The original meaning and long-standing purpose of the day was to give thanks to the Creator for His many blessings showered upon us during the preceding year. Calling the occasion “Turkey Day” or “Friendsgiving” or focusing on feasting completely obfuscates the occasion’s spiritual purpose.
For decades at Thanksgiving people have wished me “Happy Turkey Day.” But it’s not a happy day for the turkey! And it is not a day to honor turkeys. I always reply to such greetings by saying, “Have a Blessed Thanksgiving.”

2. On the occasion of dedicating the ark of the covenant, who delivered to Israel’s chief musician a psalm of thanks to the Lord?
A. Moses
B. Samuel
C. David
D. Solomon

Answer: C. David (1 Chronicles 16:1-7)
When King David moved the ark from Obed-edom’s house to the tabernacle in Jerusalem, he celebrated with a huge feast. He gave his chief musician Asaph a psalm of thanks to the Lord to lead the worship. It is recorded in 1 Chronicles 16:8-36. Some of it is also found with slight variations in Psalm 96 and Psalm 105:1-15. It seems to be the first psalm used for a tabernacle service in Jerusalem.
Give thanks to the Lord, call upon His name;
Make His deeds known among the peoples.
Sing to Him, sing praises to Him;
Speak of all His wonders.
Glory in His holy name;
Let the heart of those who seek the Lord be joyful.
Seek the Lord and His strength;
Seek His face continually.
Remember His wonderful deeds which He has done,
His marvels and the judgments from His mouth.
(1 Chronicles 16:8-12)

3. Who appointed two choirs to stand on the walls of Jerusalem and give thanks and praise to God?
A. David
B. Solomon
C. Hezekiah
D. Nehemiah

Answer: D. Nehemiah (Nehemiah 12:31-39)
Nehemiah appointed two choirs for the dedication ceremony for the wall of Jerusalem that he had rebuilt.

4. Who voiced thanksgiving to God from the depths of the sea?
A. Noah
B. Jonah
C. Peter
D. Paul

Answer: B. Jonah (Jonah 2:1-10)

5. Who gave thanks for someone else’s baby?
A. Leah
B. Anna
C. Sarah
D. Rachel

Answer: B. Anna (Luke 2:36-38)
When Jesus was a 40-day-old baby, His parents presented Him to the Lord in the Temple with the prescribed sacrifice (Leviticus 12:1-8). The 84-year-old prophetess Anna met them and began giving thanks to God. She spoke about Him to all those who were looking forward to the redemption of Jerusalem.

6. Who gave thanks before a meal in the middle of a storm at sea?
A. Noah
B. Jonah
C. Jesus
D. Paul

Answer: D. Paul (Acts 27:14-44)
Paul’s thanking God and eating a meal in the midst of this life-threatening shipwreck crisis demonstrated confident trust in the Great Creator who rules the sea.

7. What did Jesus do on one occasion right after thanking God the Father?
A. Turned water into wine
B. Delivered the Sermon on the Mount
C. Walked on water
D. Raised Lazarus

Answer: D. Raised Lazarus (John 11:38-44)

8. What is the result of refusing to give thanks to God?
A. Confused thinking
B. Loss of blessing
C. Rebellious children
D. Premature aging

Answer: A. Confused thinking (Romans 1:18-23)
According to the Apostle Paul, refusing to honor and thank God results in futile reasoning and darkened hearts. Honoring and thanking God is vital. Refusal to do so leads to foolishness and futile speculations, such as giving thanks to the universe or to the blasphemous concept “mother nature.” Thus if you want to stay mentally sharp and think clearly, don’t neglect to thank and honor the Great Creator.

9. Paul thanked God for people from what city because their faith is proclaimed throughout the whole world?
A. Ephesus
B. Rome
C. Corinth
D. Thessalonica

Answer: B. Rome (Romans 1:7-8)

10. Whom did Paul thank for risking his neck to save Paul’s life?
A. Silas
B. Aquila
C. Timothy
D. Barnabas

Answer: B. Aquila (Romans 16:3-4)
The Bible does not record when Aquila and his wife Priscilla risked their necks to help save Paul. Two possible riotous occasions are mentioned in Acts.
Paul first met Aquila and Priscilla in Corinth because they shared Paul’s trade of tent-making (Acts 18:1-3). After a year and a half of teaching the word of God in Corinth, the Jews rose up against Paul and brought him before Proconsul Gallio. Sosthenes, the leader of the synagogue at Corinth, whom Paul calls his “brother” (1 Corinthians 1:1), had apparently been converted to faith in Christ under Paul’s teaching. In front of Gallio, the Jews beat Sosthenes, evidently for favoring Paul’s cause (Acts 18:12-18).
Another possibility is the riot in Ephesus instigated by the silversmith Demetrius in which Paul and his companions were in great danger (Acts 19:23-41).
Aquila and Priscilla were present on both of these occasions and could have been involved in rescuing Paul from the mobs. Or Paul may be referring to another unmentioned occasion.

11. What is named in Scripture as something to be received with gratitude and prayer?
A. Work
B. Food
C. Money
D. Health

Answer: B. Food (1 Timothy 4:3-5)
This is a reason for giving thanks to God in prayer before a meal. Both Jesus and the Apostle Paul set an example of giving thanks for food. Jesus gave thanks before two miracle meals, the Feeding of the 4,000 and the Feeding of the 5,000. He also gave thanks twice at the Last Supper before both the bread and the cup (Matthew 15:32-38; John 6:5-13; Luke 22:14-20). Paul thanked God before eating a meal in the midst of a storm and shipwreck (Acts 27:14-44).

12. During which activities are we commanded to be giving thanks to God the Father in the name of the Lord Jesus Christ?
A. Family devotions
B. Christian ministry jobs — pastor, missionary, etc.
C. Meal times
D. Everything

Answer: D. Everything (Colossians 3:17; Ephesians 5:20; 1 Thessalonians 5:18)

Oh give thanks to the LORD; call upon His name; make known His deeds among the peoples! Sing to Him, sing praises to Him; tell of all His wondrous works! Glory in His holy name; let the hearts of those who seek the LORD rejoice! Seek the LORD and His strength; seek His presence continually! Remember the wondrous works that He has done, His miracles, and the judgments He uttered. (Psalms 105:1-5)

Permission to Use

In the past, some readers have asked permission to use my quizzes with Sunday Schools, Bible study groups, or other applications. I give permission for such use provided the source website is included. For this quiz, please credit the quiz to the Bible-Science Guy Blog at 2021 Thanksgiving Quiz

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Questions to Ponder

1. How does expressing thanks demonstrate faith and trust?
2. Is there an unpleasant circumstance in your life for which you should express thanks?
3. How many quiz questions did you get right? Which was hardest for you? Which was easiest?

Share your thoughts on these questions in the comments below. It could encourage or help another reader.

For Christ and His Kingdom. Soli Deo Gloria. Alere Flammam Veritatis.

Read the prequels:
2020 Thanksgiving Quiz
2021 Thanksgiving Quiz

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Bible-Science Guy logo

Subscribe – Don’t miss future blog posts!
Click the sidebar’s “SUBSCRIBE” button to follow the
Bible-Science Guy Blog. You’ll automatically receive
new posts free by email. Click SUBSCRIBE NOW!

Click Best of Bible-Science Guy for lists of the best Bible-Science Guy posts of each year.
Click Bible-Science Guy Table of Contents for a list of all blog posts starting in October 2007.

©William T. Pelletier, Ph.D.
“contending earnestly for the faith”
“destroying speculations against the knowledge of God”
“for the defense of the gospel”
(Jude 1:3; 2 Cor 10:5; Phil 1:16)
Wednesday November 24, 2021 A.D.

Praise the LORD! Oh give thanks to the LORD, for he is good, for his steadfast love endures forever! Who can utter the mighty deeds of the LORD, or declare all his praise? (Psalm 106:1-2 ESV)

Disclaimer: BibleScienceGuy has no control over any advertising that may appear and receives no payment or consideration for it. Ads & “Related” links come from WordPress, not from BibleScienceGuy.


What do you think? Leave a comment. Please pray for the worldwide impact of the Bible-Science Guy ministry!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: