Posted by: BibleScienceGuy | December 22, 2021

2021 Christmas Quiz Answers

(5 Minute Read. 22Dec2021)

Who would ever think of sending a Baby to save the world from evil, sin, and death? But that is exactly what the Great Creator did on the occasion we celebrate every year at Christmas. His thoughts are not our thoughts and His ways are not our ways (Isaiah 55:8-9).

To help us all focus on the true meaning of Christmas, last week I posted my
2021 Christmas Quiz
consisting of 12 questions about Christmas.

If you haven’t taken the quiz yet, click 2021 Christmas Quiz to take the quiz before you look at the answers below.

Here are the 12 original quiz questions followed by answers and explanations. Links to supporting Bible verses are included with each answer for the Bible questions.

Questions & Answers for 2021 Christmas Quiz

1. The “12 Days of Christmas” are the 12 days . . .
A. Right before Christmas, Dec 13 – 24.
B. Surrounding Christmas, Dec 20 – 31.
C. Beginning with Christmas, Dec 25 – Jan 5.
D. Beginning with New Year’s Day, Jan 1 – 12.

Answer: C. Beginning with Christmas, Dec 25 – Jan 5.
A church council held at the French city of Tours in 567 proclaimed the 12 Days of Christmas to be a sacred festive season running from Christmas to Epiphany (traditionally January 6). Some Christian churches and traditions consider the 12 Days of Christmas to begin the day after Christmas, December 26 – January 6.
“The Twelve Days of Christmas” song is an English Christmas carol first published in 1780 that lists a series of increasingly numerous gifts given on twelve successive days beginning with Christmas Day.

2. Which U.S. president was the first to have an official White House Christmas tree?
A. George Washington
B. Franklin Pierce
C. Abraham Lincoln
D. William McKinley

Answer: B. Franklin Pierce
The first White House Christmas tree is generally considered to be during Franklin Pierce‘s administration (1853–1857). Pierce was the 14th president of the United States.

3. Which was the first U.S. state to recognize Christmas as an official holiday?
A. New York
B. Alabama
C. Georgia
D. Texas

Answer: B. Alabama
In 1836 Alabama was the first state to make Christmas an official holiday.

4. What world-famous scientist and Bible believer was born on Christmas Day?
A. Nicolaus Copernicus
B. Isaac Newton
C. Carl Gauss
D. Thomas Edison

Answer: B. Isaac Newton
Sir Isaac Newton was born on December 25, 1642. Newton was a brilliant English scientist who made ground-breaking discoveries in many fields including mathematics, classical mechanics, and optics. He formulated the laws of motion and universal gravitation and is considered one of the most influential scientists of all time. In his Principia Mathematica (1687), Newton wrote, “This most beautiful system of the sun, planets, and comets could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being.”

5. Which ruler ordered people to return to the city of their birth for a census, thereby causing Mary and Joseph to travel to Bethlehem?
A. Herod the Great
B. Quirinius, governor of Syria
C. Caesar Augustus
D. Julius Caesar

Answer: C. Caesar Augustus (Luke 2:1-5)
Herod the Great was the Roman-appointed king of Judea when Jesus was born. Herod sent the magi to Bethlehem when they inquired of him about the birth of the King of the Jews.
Quirinius was the Roman governor of Syria when Jesus was born.
The Roman dictator Julius Caesar was assassinated in 44 BC well before the birth of Jesus. After a long civil war, Julius Caesar was succeeded by his adopted nephew Augustus who reigned as emperor until his death in AD 14.

6. Which angel announced Jesus’ birth to the shepherds?
A. Gabriel
B. Uriel
C. Michael
D. Luke does not name the angel

Answer: D. Luke does not name the angel (Luke 2:8-14)
Gabriel appeared to Daniel, Zachariah, and Mary, and possibly he was the unnamed angel on other occasions such as addressing Joseph or the shepherds. Uriel, although not named in the Bible, is the name of an major archangel according to various rabbinic and Christian traditions. Michael is a warring archangel mentioned in the books of Daniel, Jude, and Revelation. (Daniel 8:15-16; 9:21-22; Luke 1:18-19; 1:26-27; Daniel 10:12-13; 10:21; 12:1; Jude 1:9; Revelation 12:7-8)

7. How many times did an angel appear in a dream to Mary’s husband Joseph?
A. Never
B. Once
C. Twice
D. At least 3 times

Answer: D. At least 3 times (Matthew 1:20; 2:13,19,22)
An unnamed angel who may well have been Gabriel appeared to Joseph in a dream three times: to tell him that Mary’s pregnancy was from the Holy Spirit, to tell him to flee to Egypt with Mary and Jesus because Herod planned to search for and kill Jesus, and to tell him it was safe to return to Israel after Herod’s death. When Joseph returned to Israel, he was again warned in a dream, possibly by an angel, not to settle in Judea because Herod’s son Archelaus reigned there, so he went on to Galilee and settled in Nazareth.

8. Where was Jesus born?
A. Nazareth
B. Bethlehem
C. Capernaum
D. Jerusalem

Answer: B. Bethlehem (Luke 2:4-6,15-16)
Jesus was born in Bethlehem and raised in Nazareth. Capernaum was his home base during His ministry years. The Gospels record many events and activities of Jesus in Jerusalem.

9. Other than His parents, who saw the newborn Jesus first?
A. Magi (Wise men)
B. Shepherds
C. Innkeeper
D. Simeon

Answer: B. Shepherds (Luke 2:15-17)
The shepherds saw Jesus the night He was born. The magi arrived well after His birth when He was a toddler, probably close to two years old (Matthew 2:7-11; 2:16). Simeon saw him at 40 days of age.

10. How long after Jesus’ birth did His parents present Him to the Lord in the temple at Jerusalem?
A. Three days
B. Eight days
C. Twenty days
D. Forty days

Answer: D. Forty days (Leviticus 12:1-8; Luke 2:21-33)
Jesus was circumcised on the eighth day. He was presented at 40 days of age to the Lord in the temple when His parents offered the Levitical purification sacrifice for Him.

11. How many kings followed the star to the manger in Bethlehem?
A. 3
B. 6
C. 12
D. None

Answer: D. None
Despite the message of the popular Christmas hymn We Three Kings of Orient Are, Matthew reports magi (scholars or wise men) traveled from the east to Israel to worship Him. Matthew does not identify the magi as kings. Some people, however, think they were kings because Old Testament verses mention kings visiting the Messiah with gifts which include gold and frankincense (Isaiah 60:3-6; Psalm 72:8-11; Psalm 68:29). I think that these verses more likely prophesy events yet to come, and that the magi were not kings. For otherwise Matthew would have cited the magi-related fulfillments of these Old Testament prophecies to strengthen his Messianic case for Jesus, just as he did with five other prophecies in his first two chapters. (Matthew 1:22-23; Matthew 2:5-6; Matthew 2:14-15; Matthew 2:17-18; Matthew 2:22-23)

12. If Santa used the Great Creator’s Ten Commandments as his standard for “naughty or nice,” would you rate as Naughty or Nice?
A. Nice, I’ve never lied or stolen anything. (Exodus 20:15-16)
B. Nice, I’ve never used God’s name in vain. (Exodus 20:7)
C. Nice, I’ve never disrespected or disobeyed my parents.
    (Exodus 20:12; Ephesians 6:1-3)
D. Nice, I’ve never lusted or sinned sexually. (Exodus 20:14,17; Matthew 5:27-28)
E. Naughty! I sin every day in thought, word, or deed. (Romans 3:10-23)

Answer: E. Naughty! I sin every day in thought, word, or deed.
It does not matter what Santa thinks, whether he decides you are “naughty” or “nice.” What matters is how you do on Judgment Day. Will you be innocent or guilty of breaking God’s law? What does your conscience say? Innocent or Guilty?
Estimating a minimum of three sins of thought, word, deed, or omission per day, gives about 1,100 sins every year and 77,000 sins in a 70-year lifetime. That is a lot of sin!
Thus we humans deserve the Great Creator’s righteous judgment. All who have broken God’s Law are guilty and justly deserve Hell.
For all have sinned and fall short of the glory of God. (Romans 3:23)
Or do you not know that the unrighteous will not inherit the kingdom of God? Do not be deceived; neither fornicators, nor idolaters, nor adulterers, nor effeminate, nor homosexuals, nor thieves, nor the covetous, nor drunkards, nor revilers, nor swindlers, will inherit the kingdom of God. (1 Corinthians 6:9-10)
But for the cowardly and unbelieving and abominable and murderers and immoral persons and sorcerers and idolaters and all liars, their part will be in the lake that burns with fire and brimstone, which is the second death. (Revelation 21:8)

We are in dire need of mercy from the Great Judge of the universe.
Have mercy upon me, O God, according to Thy lovingkindness;
According to the multitude of thy tender mercies blot out my transgressions.
Wash me thoroughly from my iniquity,
And cleanse me from my sin.
For I know my transgressions,
And my sin is ever before me.
Against Thee, Thee only, have I sinned,
And done what is evil in Thy sight.
(Psalm 51:1-4)

Happily, there is a way to avoid the Guilty verdict and punishment from the Judge.
The Lord is gracious and merciful, slow to anger and abounding in lovingkindness. The Lord is good to all, and His mercies are over all His works. (Psalm 145:8-9)
God was in Christ reconciling the world to Himself, not counting their trespasses against them, and He has committed to us the word of reconciliation.
(2 Corinthians 5:19)
God demonstrates His own love toward us, in that while we were yet sinners, Christ died for us. (Romans 5:8)
If we say that we have no sin, we are deceiving ourselves and the truth is not in us. If we confess our sins, He is faithful and righteous to forgive us our sins and to cleanse us from all unrighteousness. (1 John 1:8-9)

Christmas Harmony

Here is a Christmas Events Harmonization I prepared which I would read daily to the family during the Christmas season. It is a chronological ordering of the various Gospel passages from Matthew and Luke reporting the Birth of Jesus Christ.

Permission to Use

In the past, some readers have asked permission to use my quizzes with Sunday Schools, Bible study groups, or other applications. I give permission for such use provided the source website is included. For this quiz, please credit the quiz to the Bible-Science Guy Blog at 2021 Christmas Quiz.

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Questions to Ponder

1. How can you ensure that you will receive mercy on Judgment Day?
2. How many quiz questions did you get right? Which question was hardest? Which was the most interesting?

Share your thoughts on these questions in the comments below. It could encourage or help another reader.

For Christ and His Kingdom. Soli Deo Gloria. Alere Flammam Veritatis.

Read the prequels:
2019 Christmas Quiz
2020 Christmas Quiz

Read the sequel:
2022 Christmas Quiz (coming December 2022)

Bible-Science Guy logo

Subscribe – Don’t miss future blog posts!
Click the sidebar’s “SUBSCRIBE” button to follow the
Bible-Science Guy Blog. You’ll automatically receive
new posts free by email. Click SUBSCRIBE NOW!

Click Best of Bible-Science Guy for lists of the best Bible-Science Guy posts of each year.
Click Bible-Science Guy Table of Contents for a list of all blog posts starting in October 2007.

©William T. Pelletier, Ph.D.
“contending earnestly for the faith”
“destroying speculations against the knowledge of God”
“for the defense of the gospel”
(Jude 1:3; 2 Cor 10:5; Phil 1:16)
Wednesday December 22, 2021 A.D.

And suddenly there appeared with the angel a multitude of the heavenly host praising God, and saying, “Glory to God in the highest, and on earth peace among men with whom He is pleased.” (Luke 2:13-14)

Disclaimer: BibleScienceGuy has no control over any advertising that may appear and receives no payment or consideration for it. Ads & “Related” links come from WordPress, not from BibleScienceGuy.


Responses

  1. Thank you Bill. Merry Christmas to you and your family. Linda

    Like

    • Thanks, Linda. Merry Christmas and New Year Blessings to you and yours.

      Like


What do you think? Leave a comment. Please pray for the worldwide impact of the Bible-Science Guy ministry!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: