Posted by: BibleScienceGuy | November 23, 2022

Noah Quiz Answers

(5 Minute Read. 23Nov2022)

To stimulate interest in Noah’s Flood, last week I posted my
Noah Quiz consisting of 15 questions about Noah, the Flood, and the Ark.

If you haven’t taken the quiz yet, click Noah Quiz to take the quiz before you look at the answers below.

Here are the 15 original quiz questions followed by answers and explanations. Links to supporting Bible verses are included with each answer for the Bible questions.

Noah Quiz:Questions & Answers

1. Who was Noah’s grandfather?
A. Adam
B. Enoch
C. Methuselah
D. Lamech

Answer: C. Methuselah (Genesis 5:25-29)
Lamech was Noah’s father. Methuselah was his grandfather, and Enoch was his great-grandfather. Methuselah died the year of the Flood. Methuselah was probably a godly man since both his father Enoch and his son Lamech were devout (see comment on next quiz question). Thus in God’s mercy he probably died naturally shortly before the Flood. Besides being Noah’s grandfather, do you know what else Methuselah is famous for? Methuselah is noteworthy for being the oldest man in the Bible at 969 years old. Noah came close to living that long at 950 years, making him the third-oldest man in the Bible. Methuselah’s grandfather Jared at 962 was the second-oldest man in the Bible.

2. Who was Noah’s father?
A. Seth
B. Enoch
C. Methuselah
D. Lamech

Answer: D. Lamech (Genesis 5:28-31)
Noah came from a line of godly men. His great-grandfather was Enoch, a man renowned for godliness. Enoch is noteworthy for being so righteous that God took him without his experiencing death (Genesis 5:21-24; Hebrews 11:5). Noah’s father Lamech was also likely righteous. An indication of this is given when he named his son Noah (meaning Rest) and prophesied that he would be a blessing by giving people relief from the toil resulting from God’s curse on the ground. This reference to God’s curse on the ground because of Adam’s sin was 1,056 years after Adam. It demonstrates Lamech’s conviction of the historical reality of that event. It also suggests that Lamech was a devout man of God who passed along the truth of the Great Creator to his son Noah. Lamech did not live long enough to board the Ark, having died five years before the Flood. But likely both he and Methuselah helped with the Ark’s planning, financing, and construction.

3. Who was Noah’s oldest son?
A. Shem
B. Ham
C. Japheth
D. Canaan

Answer: C. Japheth
Japheth’s birth order is revealed through a few steps of logical reasoning. Genesis 5:32 says Noah started having his three sons Shem, Ham, and Japheth at age 500. Shem was 100 years old when he begat Arpachshad two years after the Flood (Genesis 11:10). Thus Shem was 98 at the Flood when Noah was 600, and hence Shem was born when his father Noah was 502. Ham was Noah’s youngest son (Genesis 9:20-27). Thus Japheth must be the eldest brother, the one born when Noah was 500 (Genesis 10:21).

4. How old was Noah when the Flood began?
A. 100 years old
B. 300 years old
C. 500 years old
D. 600 years old

Answer: D. 600 years old (Genesis 7:6)

5. Why did God flood the earth?
A. To level the mountains
B. To deposit fertile soil all over the globe
C. To remove evil giants from the earth
D. To cleanse the earth of evil, violence, and wicked people

Answer: D. To cleanse the earth of evil, violence, and wicked people
The pre-Flood world was profoundly evil beyond anything known since. The Flood was God’s judgment on mankind’s wickedness.
Then the Lord saw that the wickedness of man was great on the earth, and that every intent of the thoughts of his heart was only evil continually. . . . Now the earth was corrupt in the sight of God, and the earth was filled with violence. God looked on the earth, and behold, it was corrupt; for all flesh had corrupted their way upon the earth. Then God said to Noah, “The end of all flesh has come before Me; for the earth is filled with violence because of them; and behold, I am about to destroy them with the earth. . . . Behold, I, even I am bringing the flood of water upon the earth, to destroy all flesh in which is the breath of life, from under heaven; everything that is on the earth shall perish.” (Genesis 6:5,11-13,17)

6. How long did it rain during the Flood?
A. 7 days and 7 nights
B. 1 month
C. 40 days and 40 nights
D. 1 lunar year

Answer: C. 40 days and 40 nights
The floodgates of the sky were opened and it rained for forty days and forty nights. (Genesis 7:11-12)

7. How many people were saved from the Flood on Noah’s Ark?
A. 2
B. 6
C. 8
D. 10

Answer: C. 8 (Genesis 7:7,13; 1 Peter 3:20)
Noah and his three sons and their four wives survived the Flood on Noah’s Ark for a total of eight people. Everyone else was killed in the Flood.

8. How long did Noah and his family stay on the Ark?
A. 40 days
B. 10 months
C. 1 year
D. 1 year and 10 days

Answer: D. 1 year and 10 days (Genesis 7:11-13; 8:13-18)
Noah entered the Ark at age 600 on the 17th day of the second month. He exited at age 601 on the 27th day of the second month.

9. Who was the first to leave the Ark after the Flood abated?
A. Noah
B. Shem
C. A dove
D. A raven

Answer: D. A raven (Genesis 8:5-7)

10. What was the first thing Genesis records that Noah did upon leaving the Ark?
A. Prepared a meal
B. Built an altar and offered burnt offerings
C. Built a house with wood from the Ark
D. Built a temple for worship

Answer: B. Built an altar and offered burnt offerings (Genesis 8:14-20)

11. What was God’s first command to Noah and his sons after leaving the Ark?
A. Build an altar and worship.
B. Be fruitful and multiply and fill the earth.
C. Plant a vineyard.
D. Release the animals from the Ark.

Answer: B. Be fruitful and multiply and fill the earth. (Genesis 9:1)
It is interesting that God’s very first command to both Adam and Eve and then to Noah and his sons after leaving the Ark was “Be fruitful and multiply and fill the earth” — that is, have lots of kids. Obviously the original couples receiving the command were not able to complete the command to fill the earth, so the command applied to succeeding generations of descendants as well. Are people obeying that command today?

12. What is the meaning of the rainbow?
A. It is a symbol of inclusiveness.
B. It is the sign of God’s promise to never again destroy the world with a flood.
C. It is a reminder to love everyone.
D. It is a reminder that God once destroyed the evil of mankind with a flood.

Answer: B. It is the sign of God’s promise to never again destroy the world with a flood. (Genesis 9:8-17)
Since the rainbow is the God-ordained sign of His promise to never again destroy the world with a flood, it is also therefore a reminder that He did once judge mankind’s evil with a global flood.

13. Which of these occupations was NOT in Noah’s resume based on the Biblical record?
A. Preacher
B. Farmer
C. Naval architect
D. Hunter

Answer: D. Hunter
Nothing in the Biblical record suggests that Noah was a Hunter. Some think Noah had to hunt for the animals to bring into the Ark, but this is not true. Noah did not have to round up the animals because God said, “Two of every kind will come to you to keep them alive.” (Genesis 6:20) God brought the animals to the Ark for Noah.
Scripture does make clear that Noah was a preacher and a farmer. Of course option C is obvious since Noah built the Ark.
The Apostle Peter called Noah “a preacher of righteousness” (2 Peter 2:5). ​Much of this preaching probably took place during Noah’s construction of the Ark. The huge ship was no doubt an object of curiosity that drew people within hearing of Noah’s warnings of impending judgment and calls to repentance.
Genesis reports that upon leaving the ark, Noah began farming and planted a vineyard (Genesis 9:20). This suggests that Noah brought a store of seeds from the pre-Flood world with him on the Ark, since he would need many seeds to plant a vineyard. He also likely brought many other things that he might need.

14. Who was the first of Noah’s descendants to be identified as a “mighty” man?
A. Nimrod
B. Joshua
C. Samson
D. Goliath

Answer: A. Nimrod (Genesis 10:8-12)
Nimrod was Noah’s great-grandson through Ham. Nimrod is described as “a mighty hunter before the Lord.” He founded eight cities including Babel and Nineveh.

15. Who is Noah’s most famous descendant?
A. King David
B. George Washington
C. Albert Einstein
D. Jesus of Nazareth

Answer: D. Jesus of Nazareth
All four men are descendants of Noah. But Noah’s descendant Jesus of Nazareth is by far the most famous person of history. Although many generals, kings, presidents, politicians, and celebrities have sought fame and glory, no one has attained the renown of Jesus of Nazareth. He has inspired far more books than anybody else. Millions upon millions of people throughout history have dedicated their lives as His disciples. Even His birth is recognized constantly throughout the year. Every email, every newspaper, every book references His birth. For dates are measured from His birth. Time is split into two eras, BC and AD, years before and after the birth of Christ our Lord. Even with the modern effort to avoid His name and instead use BCE and CE (Before Common Era and Common Era), the dividing line between the eras remains the year of Jesus’ birth.

Permission to Use

In the past, some readers have asked permission to use my quizzes with Sunday Schools, Bible study groups, or other applications. I give permission for such use provided the source website is included. For this quiz, please credit the quiz to the Bible-Science Guy Blog at Noah Quiz.

Click Bible-Science Guy Quizzes for a complete list of links to all my quizzes.

Questions to Ponder

1. What part of Noah’s record might open a conversation for you to speak of God’s judgment, mercy, and deliverance?
2. How many quiz questions did you get right? Which question did you find hardest? Which was the most interesting?

Share your thoughts on these questions in the comments below. It could encourage or help another reader.

For Christ and His Kingdom.
Alere Flammam Veritatis.
Soli Deo Gloria.

This is the 24th article in a series on Noah. This Noah Series will suggest answers to many of the questions believers and skeptics have about Noah, Noah’s Ark, and Noah’s Flood.
Read the prequels:
1. Think You Know Noah?
2. Did Jesus Think Noah Was Real?
3. How Long Did It Take Noah to Build the Ark?
4. Could Noah Build the Ark in 75 Years?
5. How Big Was Noah’s Ark?
6. Were Dinosaurs on Noah’s Ark?
7. Could Noah Fit All the Animals on the Ark?
8. What Was Noah’s Flood Like?
9. Was Noah’s Flood Global or Local?
10. Life on Noah’s Ark
11. Were Zebras on Noah’s Ark?
12. Evidence of Noah’s Flood: Canyons
13. Evidence of Noah’s Flood: Fossils
14. Evidence of Noah’s Flood: Rock Layers
15. Evidence of Noah’s Flood: Worldwide Memories
16. Significance of Noah’s Flood
17. How Did Noah’s Kangaroos Get to Australia?
18. Replicas of Noah’s Ark
19. The Waters of Noah’s Flood
20. How Long Did Noah Live?
21. How Could Noah Love a God Who Killed So Many People?
22. Noah’s World Before the Flood
23. Noah Quiz

Read the sequel:
25. Noah Says Don’t Miss the Boat

Bible-Science Guy logo

Subscribe – Don’t miss future blog posts!
Click the sidebar’s “SUBSCRIBE” button to follow the
Bible-Science Guy Blog. You’ll automatically receive
new posts free by email. Click SUBSCRIBE NOW!

Click Best of Bible-Science Guy for lists of the best Bible-Science Guy posts of each year.
Click Bible-Science Guy Table of Contents for a list of all blog posts starting in October 2007.

©William T. Pelletier, Ph.D.
“contending earnestly for the faith”
“destroying speculations against the knowledge of God”
“for the defense of the gospel”
(Jude 1:3; 2 Cor 10:5; Phil 1:16)
Wednesday November 23, 2022 A.D.

Then God said to Noah, “The end of all flesh has come before Me; for the earth is filled with violence because of them; and behold, I am about to destroy them with the earth. Make for yourself an ark of gopher wood; you shall make the ark with rooms, and shall cover it inside and out with pitch. This is how you shall make it: the length of the ark three hundred cubits, its breadth fifty cubits, and its height thirty cubits. You shall make a window for the ark, and finish it to a cubit from the top; and set the door of the ark in the side of it; you shall make it with lower, second, and third decks. Behold, I, even I am bringing the flood of water upon the earth, to destroy all flesh in which is the breath of life, from under heaven; everything that is on the earth shall perish.
(Genesis 6:13-17)

Disclaimer: BibleScienceGuy has no control over any advertising that may appear and receives no payment or consideration for it. Ads & “Related” links come from WordPress, not from BibleScienceGuy.


What do you think? Leave a comment. Please pray for the worldwide impact of the Bible-Science Guy ministry!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: